Chřest - sazenice
Chřest (Asparagus), lidově „špargl“, je vytrvalá bylina s jednopohlavnými nebo oboupohlavnými květy. Planě ho můžete najít růst v jižní a východní Evropě, severní Africe i v západní Sibiři. Tato gurmánská zelenina je velmi lahodná a zdravá zároveň a navíc ji můžete připravit na mnoho způsobů. V současné době začíná být více oblíbený zelený chřest, který má oproti bělenému výraznější mírně nahořklou chuť. Většina odrůd je vhodná pro pěstování obou variant, jako například chřest Gijnlim nebo Backlim. Příbuzné druhy chřestu se pěstují také jako okrasné.
U nás pěstování chřestu zatím není v současné době tak rozšířené, i když dříve se od nás i vyvážel. V současné době je k nám převážně dovážen z Itálie, Turecka nebo Španělska. Pěstování chřestu je zkouškou pro zkušenější pěstitele, kteří mají dostatek trpělivosti. Plnohodnotná sklizeň totiž začíná až ve třetím roce.
Přečtěte si v našem článku, o tom jak chřest pěstovat.