Česnekové brambory pečené na husím sádle

Všichni milujeme pečené brambory a tyto jsou neodolatelně chutné. Podávejte je s pečeným hovězím, jehněčím, vepřovým či kuřecím masem. Případně si na nich můžete pochutnat i samostatně a podle vkusu dochutit domácí tatarkou nebo kečupem.

pecene_brambory

(4 porce)

  • 1 lžíce husího sádla
  • 700 g brambor typu B
  • 8 neoloupaných stroužků česneku
  • sůl

 

Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče dejte husí sádlo a nechte je v troubě rozehřát a trochu rozpálit.

Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kousky, ideálně ve tvaru měsíčků. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu do varu. Vhoďte brambory do vody a vařte asi 10 minut, dokud nejsou částečně uvařené. Sceďte je a vraťte zpět do hrnce. Hrnec zakryjte pokličkou a zatřepejte jím, aby brambory po povrchu zhrubly.

Takto připravené brambory opatrně vložte do pekáče s horkým husím sádlem. Pekáčkem následně mírně zatřepejte, aby byly kousky rovnoměrně pokryté sádlem. Případně brambory promíchejte vařečkami. Stroužky česneku položte na prkýnko a přimáčkněte na ně plochou čepel nože, aby slupka trochu povolila. Přihoďte stroužky česneku do pekáčku k bramborám a posypte vločkami mořské soli. Za občasného obracení pečte 20-40 minut dozlatohněda. Ihned podávejte.

Tipy:

Husí sádlo je nejlepší. Pokud by vám nešlo sehnat, je možné ho nahradit vepřovým sádlem, které je snadno dostupné v obchodech s potravinami.

Použijte dva druhy soli. Alpskou nebo kamennou sůl na osolení vody k vaření brambor a mořskou sůl na ochucení pečených brambor.

Na ozdobu můžete použít snítku rozmarýnu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení