Pečený vepřový bůček s česnekem

Pochutnejte si na šťavnatém pokrmu z pomalu pečeného vepřového bůčku. Charakteristickou chuť masa doplňuje jablečná šťáva, cider a sušené švestky, které dodávají celému jídlu vynikající příchuť. Tento pokrm podávejte s bramborovou kaší a kapustou podušenou na másle.

peceny_veprovy_bucek

(8 porcí)

  • 2 kg vepřového boku s kostí a nařezanou kůží
  • 8 stroužků česneku, 6 vcelku a 2 rozmačkané
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 větší mrkve, nakrájené na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na větší kousky
  • 500 ml / 2 a ½ šálku suchého cideru
  • 300 ml / 1 a ¼ šálku jablečné šťávy
  • 8 sušených švestek bez pecky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • máslo na restování
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

 

Vepřové bůček nechte odstát na pokojovou teplotu a poté ho osušte papírovými utěrkami. Troubu předehřejte na 220°.

Maso osolte a opepřete. Sůl pořádně vetřete do nařezané kůže. Smíchejte tymián a rozmačkaný česnek a potřete tím vepřové maso.

Do pekáče dejte mrkev, cibuli a celé stroužky česneku. Na vrstvu zeleniny položte okořeněný vepřový bok a poté do pekáče nalijte cider.

Bůček pečte v předehřáté troubě 30 minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte další 2 hodiny. V polovině doby pečení nalijte do pekáče jablečnou šťávu.

Hotový bůček nechte na teplém místě odpočinout. Pečenou zeleninu, česnek a ciderovou směs rozmixujte dohladka – vznikne omáčka k masu. Osolte a opepřete.

Každou sušenou švestku obalte plátkem slaniny a zpevněte párátkem. V malé pánvi nechte rozpustit máslo, na kterém následně švestky orestujte.

Pečené vepřové podávejte s ciderovou omáčkou a sušenými švestkami se slaninou.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení