Polévka z červené řepy s česnekem

Podzim je v plném proudu a přichází skvělý čas pro vydatné polévky, které zahřejí i zasytí. Zkuste tuto neobyčejnou polévku z červené řepy s česnekem. 

polevka_cervena_repa_cesnek_1

  • 2 stroužky neoloupaného česneku
  • 500 gramů syrové červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ nadrobno nasekané cibule
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana 
  • estragon, trocha červeného vína (nemusí být)

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Ze stroužků neoloupaného česneku odřízněte vršky, abyste odkryli kousek dužiny. Poté zabalte česnek a červenou řepu společně do alobalu a dobře uzavřete. Balíček položte na pečící plech nebo papír a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po upečení alobal rozbalte a nechte obsah vychladnout. 

Červenou řepu poté oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Pak ve velkém hrnci na mírném plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a tu zlehka orestujte doměka. Přidejte kousky červené řepy, rozmačkaný česnek a pokud chcete, trochu červeného vína. Vařte 2 minuty a následně přilejte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a zvolna vařte 30 minut. 

Nechte trochu vychladnout, poté buď ručním mixérem, nebo ve stolním mixéru rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, vraťte do hrnce a nechte zvolna prohřát. 

Před podáváním rozdělte polévku do misek a každou porci ozdobte zakysanou smetanou a nasekaným estragonem nebo jiným kořením. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení