Sazenice chřestu a křenu
Chřest (Asparagus officinalis) je vytrvalá zelenina ceněná pro své lahodné a jemné výhonky. Pěstování chřestu ze sazenic má oproti pěstování ze semen tu výhodu, že umožňuje rychlejší sklizeň, protože sazenice jsou již předpěstované rostliny s vyvinutým kořenovým systémem. Tím se zkracuje doba potřebná k dosažení plné úrody oproti pěstování ze semen, kde je třeba počítat s delším časem na vyklíčení a růst mladých rostlin.
Pěstování chřestu vyžaduje pečlivou přípravu půdy a trpělivost, ale odměnou vám bude bohatá úroda po mnoho let. Chřest preferuje slunná stanoviště s hlubokou, dobře propustnou a humózní půdou. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo vyzrálým hnojem. Sazenice chřestu se vysazují na jaře do připravených rýh hlubokých přibližně 20–30 cm, s rozestupy mezi rostlinami kolem 30–40 cm. Po výsadbě je důležité udržovat půdu bez plevelů a pravidelně zalévat, zejména v suchých obdobích. První sklizeň lze očekávat za 2–3 roky po výsadbě, kdy rostliny dostatečně zesílí.